Tuesday, October 25, 2011

Tips dari Mat Gebu kekekeke

Salam malam semua, hari ni mat cukup malasss...seriuss ni, mengaku, bukan main2 okeh..tahap malas dia sampai rasa macam nak abaikan blog 2-3-4-5-6-7-8-9-10 hari macam tu...tapi soalannya...mampu kah?...Baru 3-4 jam tak jengok, dah rasa macam nak sembelit. My blog is my life, my passion and my soul....serius nihh....Blog tanpa benda2 tu semua umpama tanah perkuburan...hmmm, hari ni masak betul2 sejenis saja, esok tengok lah aku masak berjenis2..goreng telur pun nanti mat letak kat DTS...muntah darah sudah pastinyaaa...yang mengata pun tak yah cakap lahh..berdoyon2!!!. Lantak lahh..tak kesah pun..luu kutuk guaa, pahala guaa dapat, sapa yang rugi?...Ok malam ni sebelum tidur nak share beberapa tips di dapur...yang dah tau sila duduk diam2...okehh...

1- NAK CEPAT LEMBUT KAN MENTEGA MACAM MANA?...
  • Ok ni cara mat gebu... Keluarkan mentega dari peti sejuk, masukkan dalam plastik bersih dan PASTI kan plastik tu tak bocor. Kemudian rendam plastik berisi mentega tadi dalam mangkuk berisi air, kasi tenggelam dan bahagian atas plasti letak tepi mangkuk, ini mengelakkan air masuk. Nanti mentega cepat lembut, boleh guna untuk buat kek...
2 - TEPUNG BERLAPOK, GULA BERSEMUT, YEAST ROSAK...ADA TIPS?...
  • Cara mat gebu lagi, simpan benda tu dalam peti sejuk...nak tahan lama lagi simpan dalam freezer, terutama yeast. Bila anda ada projek nak buat kek, roti atau sebagainya, keluarkan bahan2 tadi sejam awal. Insya Allah semuanya masih ok...sama juga dengan yeast, masih sihat walafiat (resipi aku yg menjadi tembam2 tu, tepung dia, yeast dia, semua tersimpan dalam freezer okeh!!)..
3 - OVALLATE TU APA, TUJUAN DIA APA...
  • Ovallate ialah sejenis penstabil kek. Meluas digunakan dalam pembikinan kek, terutama kek span. Penstabil ini berasid dan ia menaikkan adunan telur yang dipukul dengan lebih cepat serta menstabilkan adunan telur supaya tidak kehilangan udara. Ini amat penting untuk proses pembikinan kek span.
4 - TIN KEK HITAM DAN TIN KEK ALUMINIUM, KENAPA PERLU SUHU BERBEZA?..
  • Ok secara amnya, warna hitam kadar penyerapan haba lebih tinggi berbanding warna lain. Sama juga dengan tin kek warna hitam, suhunya memang kita kena turun kan sekurang2nya 15C dari suhu yang disyorkan dalam resipi atau ikut kebiasaan oven anda, contohnya, kalau suhu 180C, suhu yang disyorkan, jika anda guna tin hitam, jadikan 165C...
5 - PISANG APA PALING SESUAI UNTUK BUAT KEK...
  • Pada mat, pisang paling sesuai untuk buat kek, sudah pasti lah pisang rastali, selain harum, produk kek kita kelihatan bintik2 hitam yang selalu ada pada kek pisang (tapikan mat guna pisang embun pun ok juga...pisang montel pun ok..).
6 - RESIPI TULIS - "MASUK TELUR SATU PERSATU"..JARAK MASA DIA BERAPA?...
  • Apa yang mat baca dan praktikkan, jika resipi kek tulis "masukkan telur satu persatu", jarak waktu antara satu biji telur sebelum masuk sebiji lagi ialah 1 minit..... ^___^
7 - KAN DAH TUMPAH AIR...APA NI ANAK DARA BUAT KEJE TAK SENONOH!!!...
  • Kann dahh kena marah dengan mak...Ni pakcik mat nak tegur, kalau buat air panas, samada air teh ke, kopi ke, tuang 1/2 dulu air hangat dalam teko, kacau hingga gula hancur, baru tuang baki air hingga kuantiti yang anda perlukan. Kalau isi penuh2, nanti kacau, mesti tumpah2 kan...sila angguk kalau setuju.....pandaiinyaaa!!!..
8 - DOUBLE ACTING BAKING POWDER TU APA?...
  • DABC atau serbuk penaik dwi tindakan merupaka campuran serbuk penaik. Ia bertindak dalam dua keadaan, pertama bila terkena cecair dan kedua bila terkena haba, digunakan dalam pembikinan kek, scone, roti segera dan biskut.
9 - MACAM MANA NAK BUAT BAWANG GORENG YANG RANGUP DAN SEDAP..
  • Ok, ini cara mat lah yea. Gunakan bawang merah kecil, kupas, cuci dan tosk kering. Kemudian hiris halus, guna pisau tajam. Gaul bawang tadi dengan sedikit garam halus dan gula halus hingga rata. Panaskan minyak (gunakan minyak baru) dan goreng hingga kuning keemasan, matikan api, angkat, toskan dan ratakan atas beberapa lapisan paper kitchen towel. Bila sejuk simpan dalam bekas kedap udara...
10 - YIS BASAH NAK GUNA BANYAK MANA? YIS KERING NAK GUNA BANYAK MANA?..
  • Dulu mat pernah guna. Dari apa yang mat baca, selalunya yis basah ni perlu guna 2 kali ganda dari yis kering. Kalau 30 gram yis basah, guna 15 gram yis kering (atau instant yeast), ratio dia 2:1 dan yis basah memang kita kena aktifkan dulu, bagi dia berbuih2. Instant yeast tak perlu, boleh terus masuk dalam bancuhan tepung. Apa2 pun ia bergantung pada resipi yang diberi....
Ok itu sahaja tips yang termampu mat fikir buat masa ni, harap membantu tak sikit banyak...jika anda ada tip berguna boleh tinggalkan diruang komen (kalau ada blog letak sekali link blog anda), mat akan buat satu entri nanti dan letak tip2 anda berserta backlink blog anda juga.....Salam sayang dari DTS-MAT GEBU....

1 comment:

Anonymous said...

wonderful publish, very informative. I ponder why the opposite experts of this sector don't realize this. You must continue your writing. I am confident, you've a great readers' base already!
Feel free to surf my site - dental implant manufacturers