Friday, July 22, 2011

SEAFOOD LASAGNA

bahan-bahan
  • 250g san remo instant lasagna
  • parmesan cheese
  • 2 tbs butter
  • 1 biji bawang besar-dicincang
  • 400g seafood (udang, sotong, ikan)
  • 150g cendawan butang-dihiris
  • 1 tsp mix herbs
  • 1 tin sos spegati prego(tin kecil
  • 3 cawan air-boleh tambah kalau rasa2 x cukup
  • 1 kuib ayam
untuk white sos
  • 3 tbsp butter
  • 3 tbsp tepung gandum
  • 2 cawan susu segar
  • mozarella/cheddar cheese
cara-cara
  1. cairkan butter,tumis bawang sehingga layu.
  2. masukkan ayam.tumis seketika
  3. masukkan air dan kuib ayam dan biarkan ayam separuh masak.
  4. masukkan prego.perasakan gula dan garam.
  5. masukkan cendawan dan biarkan mendidih seketika.
  6. tutup api.
untuk white sauce

  1. cairkan butter dan masukkan tepung kacau sebati.
  2. masukkan susu,kacau sehingga tepung tidak berketul.
  3. masukkan cheese kacau setiap masa.tutup api.
sediakan loyang.sapu sedikit minyak,kemudian susun kulit lasagna sehingga menutupi bawah loyang
tuang sedikit air rebusan seafood (lebihkan air untuk kulit lasagna tadi)dan white sauce
selang selikan kulit-seafood-white sauce.pastikan air menenggelam seluruh lasagna.


No comments: